menu openen

Carbonisatie

 

Het bandenrubber wordt verwarmd in afwezigheid van zuurstof onder gecontroleerde omstandigheden van temperatuur en tijd. De rubberdeeltjes worden afgebroken in veel kleinere moleculen die vrijkomen als een gas, met achterlating van een vast koolstof houdende residu genaamd carbon black.

Gas en olie

Na afkoeling zal een groot deel van het gas gecondenseerd worden naar olie met een hoge calorische waarde. De olie en gas zijn een vorm van groene energie die wordt omgezet in elektriciteit.

Carbon black

Na de carbonisatie wordt het carbon black vermalen tot kleinere deeltjes. De vermaling geeft het product zijn eigenschappen zoals de versterking van het effect van het carbon black in rubber verbindingen en op haar kleurkracht in pigmenten.

Na deze stap is het carbon black erg “fluffy” en heeft het een zeer lage dichtheid waardoor het moeilijk te hanteren en te verpakken is.

Pelletiseren

Het pelletiseren verhoogt de bulkdichtheid drie tot vier keer. Tijdens deze stap wordt de “fluffy” carbon black gemengd met water en bindmiddelen. Het toegevoegde water verdampt onder gecontroleerde omstandigheden van tijd en temperatuur. Een zeer kleine hoeveelheid bindmiddel blijft achter en zorgt ervoor dat er pellets met voldoende sterkte ontstaan om transport en verpakking hantering te weerstaan. De pellets zijn ook zacht genoeg om gemakkelijk te worden afgebroken tot hun oorspronkelijke primaire deeltjesgrootte, waardoor optimale dispersie ontstaat tijdens het mengen.

Toepassingen

De carbon black is weer bruikbaar in coatings, verven, technische rubbers en banden.

Hoogwaardig carbon black, CO2 reductie

Kanaaldijk 14 • 6031 MZ Nederweert • tel: +31(0)495 459 145 • fax: +31(0)495 459 140 • info@kargrorecycling.comAlgemene voorwaarden